KINKKU

 

Kinkun valmistus tavalliseen tapaan. Kuorrutus sinappia, cashew-, macadamia- ja saksanpähkinöitä kevyesti murskattuna ja uunissa noin 15 minuuttia 220 asteessa kunnes pähkinät saavat kauniin värin.

LAATIKOT

Imelletty perunalaatikko

Porkkana-, bataatti- ja lanttulaatikko.

PIIMÄJUUSTO

1 l piimää

8 kananmunaa

3 l maitoa

hienoa merisuolaa noin 1-2 tl

Sekoita piimä ja munat huolellisesti sekaisin keskenään.

Kuumenna maito isossa kattilassa pohjaa pitkin sekoitellen kunnes maito selvästi kiehahtaa. Nosta kattila hetkeksi levyltä ja sekoita joukkoon piimä-munaseos, nosta kattila takaisin kuumalle levylle ja kuumenna seosta, kunnes hera kuohahtaa reilusti pinnalla olevan juustomassan läpi pintaan, sekoita hiljaksilleen koko ajan esim. puuhaarukaalla vetämällä pitkin pohjaa. Kun seos on kuohahtanut, nosta kattila kuumalta levyltä syrjään. Anna juustomassan erottua tunnin verran. Vuoraa juustomuotti tai lävikkö kylmällä vedellä kastellulla ja kuivaksi puristetulla sideharsolla ja nosta muotti kulhon tms astian päälle (tähän valuu massasta erottuva loppu hera). Nostele massa muottiin reikäkauhalla, lisää suolaa maun mukaan ja sekoittele se massan joukkoon reikäkauhan reunalla. Kun massa on muotissa, laskosta sideharson reunat muotin päälle ja laita päälle esim sopiva lautanen tms, sen päälle pieni paino (itse käytän yleensä tonnikalapurkkia, koska niitä on aina kaapissa). Nosta juusto jääkaappiin yön yli ja kumoa seuraavana päivänä tarjoiluastiaan.

Ylijääneen heran voi käyttää sämpylöiden ja leivän leivontaan, se on myös erittäin terveellistä paljaaltaan juotuna. Hera on kätevä pakastaa puolen litran satseina leivontaa varten toiselle kertaa.

 HÄMÄLÄINEN PIIMÄJUUSTO

Hämäläinen piimäjuusto valmistetaan kuten piimäjuusto edellä, mutta itse käytän piimä-munaseokseen vain 4-6 munaa, jolloin juustomassasta tulee pehmeämpi. Kun juusto on valmis, se kumotaan uunin kestävään astiaan ja pinta voidellaan kananmunalla. Uuni kuumennetaan 225 asteeseen ja juusto laitetaan uuniin noin 15-20 minuutiksi tai kunnes pinta saa kauniin värin.

Ennen kaupassa oli myynnissä Valion Ilves juustoa, nykyään kun sitä ei ole saatavilla, pitää valmistaa sitä vastaava hämäläinen piimäjuusto itse.