Ensiksi haluan lausua lämpimät kiitokseni kaikista ihanista kommenteista, joita olen saanut niin uusiin kuin vanhoihinkin postauksiin runsaasti tässä viime aikoina. Kaikki ne lämmittävät mieltä ja antavat inspiraatiota uusiin puuhailuihin täällä Ryytimaan reunalla. Kiitos kaikille blogini lukijoille!

Tein eilen piimäjuustoa ja leivoin tähteeksi jääneestä herasta sämpylöitä. Puolesta taikinasta tein ihan tavallisia pitkulaisia sämpylöitä, mutta toisesta puolesta tein tähkäleivät. Ne ovat hauskan näköisiä ja niiden tekemisellä jää viimeiset sämpylän pyörittelyt pois.

Näiden taikinaan tuli siis 5 dl heraa, 1 tl suolaa, 1 rkl siirappia, noin 12 dl sämpyläjauhoja, 1 pss kuivahiivaa ja ½ dl ruokaöljyä. Kohotetusta ja alustetusta taikinasta tein kaksi pötköä, jotka leikkasin 10 kohdasta saksilla lähes poikki asti. Sen jälkeen taivutin leikatut lehdykät vuoron perää kummallekin puolelle viljan tähkän malliin. Kohotin, voitelin vedellä ja paistoin 225 asteessa noin  20 minuuttia. Valmiista leivästä voi taittaa aina yhden tähkän jyväsen irti ja syödä kuten sämpylän. Ihan kivaa vaihtelua sämpylän tai leivän muotoon. 

Mutta tässä on mun oikein aarteita! Lauri <3 -poika metsäs häärii, katseleepi puita väärii... ja kantaa äidille kevään ensimmäiset korvasienet kotiin. Lauri raasu, meidän sienivainu numero yksi, löytää sienen kuin sienen... mutta ei itse pidä sienistä missään muodossa. Paitsi, jos äiti maksaa vaikka euron kotiin tuodusta saaliista. Kovin näyttää pieniltä 5 litran kattilassa, mutta reilu saalis mielestäni. 

Ja samaan postaukseen vielä yksi reseptikokeilu torstain lounaalta Yhteishyvän ruokalehti 2.11 ja

Nopea lihapullaminestrone (4 annosta)

400 g jauhelihaa

2 tl jauhelihamausteseosta

2 rkl korppujauhoja

Lisäksi:

1 prk (400g) tomaatti-pastakastiketta (itsellä oli Dolmio)

noin 8 dl lihalientä

1 dl makaronia

1 pss (250g) pakastevihannessekoitusta

(ripaus suolaa)

Sekoita kulhossa jauheliha, mausteseos ja korppujauhot. Pyörittele seoksesta noin 20 pientä lihapullaa. Kuumenna kastike ja lihaliemi kattilassa. Lisää joukkoon makaronit. Anna kiehua noin 4 minuuttia. Lisää joukkoon vihannessekoitus ja kiehauta liemi. Lisää lihapullat ja anna keiton kiehua noin 5 minuuttia. Tarkista maku ja lisää nestettä tarvittaessa.

Ihan ok keitto, nopea ja maukas arkipäivään. Tuskin nousee kuitenkaan supersuosikiksi meillä.