Kiitos kommenteistanne! Olen saanut paljon kivoja ja kannustavia kommentteja taas viimeaikoina, ja toisaalta myös sellaisia, että pistää ihan miettimään. Sadun kommentti vuokaleivistä oli yksi sellainen. Aloin oikein miettiä millaista on leipoa leipää ilman hiivaa. Tokihan karjalanpiirakat ja juureen leivottu hapanleipä ovat hiivattomia, mutta muutenhan lähes kaikkiin leipäohjeisiin kuuluu hiiva. 

Tänään päätin leipoa hiivatonta leipää ja ensimmäisenä kokeiluun lähti Kotileipurin lämpimäisten resepti: Piimävuoka.

Piimävuoka 1 kpl

4dl ruissihtijauhoja

½ dl ruishiutaleita

1 dl auringonkukansiemeniä

1 tl ruokasoodaa (tai 2 tl leivinjauhetta)

1 tl suolaa

½ dl rusinoita

3½ dl piimää

2 rkl siirappia

Kuivat aineet sekoitetaan kuhlossa, päälle kaadetaan piimä ja siirappi ja sekoitetaan. Voideltu vuoka jauhotetaan lesein ja taikina kaadetaan siihen. Tosin minä käytin jälleen leivinpaperia, enkä voidellut tai käyttänyt leseitä.

Leipää paistetaan uunin alaosassa 175 asteessa 50 minuuttia.

Soodalla tai leivinjauheella kohotetut leivonnaiset kuivuvat nopeasti, eikä niitä siitä syystä kannata säilyttää paria päivää pidempään. Jos leivän tarve ei ole kovin suurta, ohjeessa neuvotaan pakastamaan osa leivästä valmiiksi viipaloituna, siten sitä on helppo ottaa käyttöön tarpeen mukaan!

Leivän maku on erilainen kuin hiivaleivässä, mutta mielyttävä kuitenkin. Käytin keltaisia rusinoita ja mietin ovatko rusinat tarpeellisia ohjeessa ylipäätään (vai olisiko karpalo vaikka parempi), meillä kun nuo rusinat ei leivässä mene kaupan. Mutta ei hullunpaa ollenkaan.

Leivoin nyt myös kahta erilaista kääretorttua.

Mokkakääretorttu (gluteeniton)

3 munaa

1½ dl sokeria

1 dl perunajauhoja

2 rkl kaakaojauhetta

1½ tl leivinjauhetta

täyte:

150 g margariinia (käytin hyla-voita)

2½ dl tomusokeria

3 tl vaniljasokeria

3 tl pikakahvijauhetta

1 keltuainen

Munat ja sokeri vaahdotetaan, joukkoon lisätään huolellisesti keskenään sekoitetut kuivat aineet varovasti käännellen.

Taikina kaadetaan leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle (30x40cm). Paitsa 250 asteessa 5 minuuttia. Kumoa torttupohja sokeroidulle leivinpaperille, poista paistopaperi ja jätä uunipannu päälle estämään levyn kuivumista. Valmista täyte, vaahdota rasva ja tomusokeri hyvin. Lisää vaniljasokeri, hienonnettu pikakahvijauhe ja keltuainen.  Levitä seos jäähtyneelle torttupohjalle ja kääri rullalle. Anna seistä viileässä paikassa pari tuntia.

Vaalea kääretorttu

3 munaa

1 dl sokeria

1 dl hasselpähkinöitä

2 rkl perunajauhoja

2 rkl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta.

Valmista kuten edellinen torttupohja. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia. Täytteenä kaksi purkkia Valio laktoositonta kausimakurahkaa: Kuningatarta!