Essi toi kotiin tuliaisina ison pussillisen siitakesieniä ja tein niistä piirakan.

Otin ohjeen tähän piirakkapohjaan SLY12 kierroksella Annelta saamastani piirakkareseptivihkosesta (Annella on aivan mahtava blogi, kuten sanoin jo silloin aikoinaan, kannattaa todella tutustua!)

Yrttinen perunavoitaikina (kahteen piirakkaan)

1,5 dl perunasosejauhoa

1 rkl provencen yrttejä (sis. basilika, meirami, timjami, rosmariini ja oregano)

1 tl leivinjauhetta

5,5 dl vehnäjauhoja

200 g voita/margariinia

2,5 dl kylmää vettä

Voitele pohja esipaiston ajaksi munalla!

Kuivat aineet sekoitetaan keskenään kulhossa ja pehmeä rasva nypitään joukkoon. Lisätään kylmä vesi ja sekoitetaan tasaiseksi. Taikina nostetaan jääkaappiin seisomaan vähintään puoleksi tunniksi. 

Taikinasta tulee kaksi piirakkapohjaa, joten taikina jaetaan kahtia. Jos et tee kahta piirakkaa samalla kertaa, toisen puolen voi pakastaa seuraavaa kertaa varten.

Taikina painellaan jauhotetuilla käsillä piirakkavuoan pohjaan ja reunoille, voidellaan munalla ja esipaistetaan 12 minuuttia 200 asteessa. Kannattaa varmaan pistellä taikina, minun ainakin pullisteli kovin, kun en pistellyt :)

Täyte:.

250 g siitakesieniä pilkottuna

1 sipuli hienoksi pilkottuna

1 rss kuutioitua pekonia (~140g)

ruskista edellä mainitut voissa tai öljyssä, miten tykkäät. Sekoita joukkoon 1 tl suolaa ja pikkuisen mustapippuria ja timjamia. 

Sekoita kulhossa:

2 dl kermaa

2 munaa (plus lisäsin sen pohjan voitelusta jääneen munan myös tähän ettei mene haaskuun)

ja ruskistetut sienet, sipuli ja pekoni. 

Sekoita ja kaada täyte piirakkapohjan päälle ja jatka kypsentämistä vielä noin 20 minuuttia, kunnes täyte hyytyy.

Oli tosi hyvää, kiitos Annelle ohjeesta ja Essille sienistä!