Leivoin ekaa kertaa elämässäni saaristolaisleipää. Nyt oli hyvä syy, kun SLYni laittoi minulle reseptin ja aineksia, että pääsin alkuun.



Olin ollut jotenkin siinä luulossa, että Nauvon limpun leipominen on haasteellinen homma, joten yllätyin miten helposti tätä herkkua tehtiin.

Nauvon limppu
1 l Piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja
Voiteluun siirappivettä 1/3
Lämmitä piimä ja sekoita joukkoon hiiva, siirappi, maltaat, vehnäleseet, ruisjauhot, 
suola ja vehnäjauhot. Anna taikinan nousta 1½ tuntia. 
Voitele kaksi kahden litran vuokaa ja jaa taikina vuokiin.
Paista leipiä uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa 2 tuntia. Kun leivät ovat kypsyneet1½ tuntia
valele siirappivedellä.
Kumoa kypsät leivät vuoista ritilälle liinan alle jäähtymään.
Anna leipien tekeytyä viileässä pari - kolme päivää niin leivät on parhaimmillaan.



Minulla ei nyt sattunut olemaan lohta tähän hätään, niin saatte katsella lohisuupalan sijaan tälläistä tomaatilla somistettua etanasuupalaa.

Laitan kuitenkin tähän jo ohjeen siihen lohiversioon, niin pääsette tekin kokeilemaan sitä jo vaikka äitienpäivänä.

200 g kylmäsavulohta
150 g ruohosipulituorejuustoa
1 prk kermaviiliä
½ punasipulia
reippaasti tilliä ja sitruunapippuria
(Slyni laittaa myös tähän keitettyä kananmunaa, se vaikuttaisi oikein hyvältä lisältä minustakin)

Leikkaa lohi ja sipuli kuutioiksi veitsellä. Sekoita keskenään kuutioitu lohi ja punasipuli sekä tuorejuusto että kermaviili. Lisää tilliä ja sitruunapippuria.
Anna maustua mielellään yön yli jääkaapissa. Tarjoa ohueksi leikatun ruislimpun päällä.

Eipä muuta kuin herkuttelemaan. Ja muuten, tämä leipä maistuu tosi hyvältä ihan uunituoreenakin... sellaisena kun voi sulaa päälle! :)