Hanne Villasukan blogista kyseli miten tämä patalappu tehdään ja päätin sitten yrittää tehdä jonkun sortin ohjetta sen tekoon. Valitettavasti lehti, josta ko. mallin kopsasin, ei ole vieläkään tullut vastaan, mutta muistelisin sen olevan jostain Moda erikoisnumerosta. Varmaan 2003-04-05 paikkeilta. Joskus joku tietää lehden, voisi laittaa kommentteihin. Malli ei ole siis omani, vaikka en muista teinkö ekan täysin ohjeen mukaan... luulisin niin... sittemmin olen virkannut sitä ekaa patalappua mallina käyttäen.

Tähän ei ole ihan helppo tehdä ohjetta, jonkun sortin ruutupiirros voisi auttaa, mutta en ala sellaista nyt vääntämään. Jos jollain on jotain kysyttävää, niin kommenteihin vaan ja yritän selostaa tarkemmin. Sikäli mikäli tästä mallista nyt joku alkaa virkata yleensäkään.

Tässä pohja: minulla lankana Novita Nalle ja virkkuukoukku nro 3. 

Ensin virkataan 7 kjs, jotka yhdistetään ps:lla renkaaksi. 1. krs: 5 kjs, 1 p, 5 kjs, 1 p, 2 kjs, 1p, 5kjs, 1 p, 2 kjs, 1 p, 5kjs, 1 p, 2 kjs, 1 p, 5 kjs yhdistetään ensimmäisen 5:n kjs-ketjun 3. silmukkaan ps:lla. (Tuliko nyt neljä kulmaa ;D )

2. krs: Virkkaa kerroksen alussa aina 5 kjs (= 1 p + 2 kjs), sen jälkeen 2kjs ja 1 p edellisen kerroksen pylvääseen. Kulman pylväät kiinnitetään edellisen kulman keskimäiseen kjs:n ja pylväiden väliin virkataan 5 kjs. Muuten virkataan ruudukkoa 1 p + 2kjs.

Jatka näin kahdeksan kerrosta ja vaihda lanka toiseen väriin (voit tietysti tehdä myös yksivärisen, tai pohjan yhdellä värillä ja kuvion toisella). Virkkaa verkkopohjaa vielä kaksi kerrosta, eli yhteensä 10 krs. 

Kiinnitä lanka ps:lla kahden aloitusrenkaaseen virkatun kulmassa olevan p:n väliin ja virkkaa 3 kjs (= 1p). Virkkaa ensimmäisen kerroksen pylvään ympäri vielä 4 p.

Virkkaa seuraavaksi kulman 5kjs:n kahden ensimmäisen kjs:n ympäri 5 p. Ja vielä kulman seuraavien 2 kjs:n ympäri 5 p. (Seuraavan krs:n kulman p:t jäävät väliin). Virkkaa vielä 5 p seuraavana olevan 1. krs:n pylvään ympäri. Kuvio tulee siis ensimmäisen kerroksen kulmaan! Jatka virkaamalla 5 p ryhmiä, nyt seuraavan kulman ympäri.

Pylväsryhmät pujottelevat kulmissa. Ensimmäinen kuviokerros on valmis.

Jatka kuvioita jättäen yksi pohjan ruutukerros väliin, aloita kulmasta. 3 kjs, 4 p, sitten 5 pylvään ryhmiä. Kun kulma on valmis, hyppää pohjassa olevat aiemman kerroksen 2 kjs väliin, eli älä virkkaa niihin 5 p ryhmää, vaan siirry seuraavaan pylvääseen, ja virkkaa kulmien välissä pylväsryhmät verkkopohjan p, ylempi 2 kjs ja p:n ympäri, kolmelle sivulle siis. Alakulmassa hyppäät aina pylväästä pylvääseen ja tästä syystä kiemura kuvio tulee kulmien välissä vain kolmesivuiseksi. Tämä on vaikein selitettävä tässä ohjeessa, toivottavasti saatte jotain tolkkua.

Tässä toinen kuviokerros valmiina, siinä näkyy miten sisempi reuna on kuviossa terävämpi, koska siellä on pylväsryhmät hypäneet alhaalla pylväästä pylvääseen.

Toista kuviokerrokset jättäen aina verkkopohjasta yhden kerroksen väliin.

Virkkaa vielä valmiin työn ympäri ks:ta ja tee ripustusraksi.

Toivottavasti tästä on iloa. Oikeamman ohjeen puuttuessa. Malli on kyllä oikeasti sellainen, että olen näitä nähnyt mummoloissa ja tätilöissä pikkutytöstä asti. Muistan erään vanhat tädin virkanneen samalla tekniikalla aivan upeat sohvatyynytkin, paksummasta langasta tosin.

Tämä virkkuuprojekti menee nyt myös Jämäkuun piikkiin, painoa työlle tuli 47 g, eli taas pikku lankanöttösiä on hieman saatu kulutettua.