Ensinnäkin kiitos kaikille, jotka olette olleet kiinnostuneita, niin blogin välityksellä kuin ihan tuolla turuilla ja toreilla tuosta ruisleivänleivonta postauksestani. =)

Olen saanut kysymyksiä liittyen leivän ja etenkin sen juuren tekoon, että miten sen oikein nyt tein, niin päätin jakaa sen kanssanne näin täällä blogissani.

Mutta ensin laitan näytille Sukkasatoon tekemäni konehuovutetut lasten tossut.

Tossut on neulottu puikoilla numero 8 Novitan ruskeasta Huopanen langasta. Ohjeen nappasin uusimmasta Novita Talvi 2010 lehdestä. Neulottuani tossut, huovutin ne pesukoneessa ja sen jälkeen muotoilin ne, vedin vielä pakastepussit Ellan pienten saappaiden päälle ja tossut niiden päälle kuivumaan. Oli helpot tehdä ja näitä ehtii tekemään joulupukin konttiin vielä. Ohjeessa myös aikuisten koko. Nämä tossut ovat kokoa noin 27/28, jalkaosan pituus on reilu 17 cm.

Sitten siitä ruisleivästä. Näin siis tein.

1. päivänä aamulla laitoin kulhoon 1 dl kädenlämpöistä vettä, kaksi pientä raastettua, kuorittua, raakaa perunaa ja 1,5 dl ruisjauhoja. Sekoitin nämä tasaiseksi velliksi ja jätin vedottomaan paikkaan keittiöön liinan alle. Ohjeessa sanottiin, että voi käyttää myös omenaa raasteena, käskettiin laittaa keskikokoinen ja luomusellainen, mutta koska vaihtoehtona oli myös peruna, jota meillä on omasta takaa, valitsin sen. Sekoitin velliä muutaman kerran päivän aikana.

2. päivänä lisäsin ½ dl ruisjauhoja ja sekoitin taas huolellisesti ja jätin liinan alle, nyt en sekoitellut kuin muistaakseni kerran illan aikana.

3. päivänä lisäsin taas ½ dl ruisjauhoja ja sekoittelin.

4. päivänä lisäsin 2 dl kädenlämpöistä vettä ja 3 dl vehnäjauhoja (kannattaa olla muuten mahdollisimman karkeita jauhoja). Ja sitten jätin taas juuren liinan alle omaan rauhaansa. Sehän kävi voimakkaasti ja siitä nousi mielyttävä hapan tuoksu, josta arvelin olevani oikeilla jäljillä hommassani.

5. päivänä lisäsin juurentekeleeseen 3½ l haaleaa vettä ja 2 kg ruisjauhoja, sekoitin ja jätin käymään liinan alle. Illalla, 12 tunnin kuluttua, lisäsin vielä esitaikinaan 1 kg ruisjauhoja, sekoitin ja jätin liinan alle.

6. päivän aamuna oli leipomisen vuoro. Ensin otin esitaikinasta reilu puoli litraa juurta seuraavaa kertaa varten. Juuren pistin pakastimeen. Tämän jälkeen alustin taikinan lisäämällä vielä noin 1,6 litraa ruisjauhoja ja 3 tl hienoa merisuolaa. Taikinan pitää olla kimmoisaa, mutta mahdollisimman pehmeää. Etenkin jos tekee reikäleipää, kuten minä tein, niin ohjeessa sanottiin, että kannattaa tehdä niin pehmeä taikina kuin ikinä pystyy leipomaan. Alustukseen neuvottiin ohjeessa lisäämään 1,6-2 litraa ruisjauhoja. 

Alustuksen jälkeen taikina jätettiin kohoamaan reiluksi tunniksi liinan alle. Ja sitten vasta päästiin oikein leipomispuuhiin. Tästä taikinasta tuli 10 kpl muhkeita reikäleipiä, joka kannattaa ottaa huomioon jos alkaa tämän mukaan leipoa. 

Jaoin taikinan kymmeneen osaan, jotka vaivasin huolellisesti ja pyöritin palloiksi, litistin pallot käsin hyvin jauhotetulla leivinpöydällä. Ella teki reiät jauhotetulla lasilla (tai käsi kädessä nuo tehtiin, koska painaminen vaati napakkaa otetta).

Reiät laitoin omalle pellilleen ja ruisleivät aina kaksi samalle pellille, koska nämä ei kovin paljon leviä enää kohotuksen ja paiston aikana.

Kun leivät oli saatu pellille asti, pistelin ne haarukalla ja jätin liinan alle kohoamaan vielä tunniksi, osa kohosi kauemminkin, koska paistaminen oli hitaampaa kuin itse leipominen. Paistoin leivät kaksi peltiä kerrallaan kiertoilmauunissa 225 asteessa puolisen tuntia. Reikiä ei tarvinnut pitää uunissa niin kauan, mutta en katsonut kelloa missä vaiheessa otin ne pois uunista. Leivän kypsyyden pystyy parhaiten toteamaan ottamalla leivän uunihanskaan ja koputtelemalla pohjaan, josta kypsänä kuuluu kumea ääni.

Juuren teko ja leipominen otti aikansa, mutta se ei ollut todellakaan vaikeaa. Hiivaa ei tarvittu, sillä taikina kävi ja kohosi ilman oikein hyvin. Suolaa olisi mielestäni saanut olla enemmän ja sitä pistänkin seuraavalla kerralla vähän enemmän, mutta se on ihan makuasia.