Jamie Oliverin kirjassa Alaston kokki on monta ihanaa herkkuohjetta ja mikä parasta, niistä ohjeista osaa ihan tavallinenkin pulliainen jotain tehdä. Tein semifreddoa, eräänlaista italialaista jäätelön tapaista jälkiruokaa, josta Jamie kirjassaan sanoo, että ei tiedä ketään, joka sitä maistaessaan ei olisi haukkonut ihastuksesta henkeään.

Kyllä tekee tämä meilläkin kauppansa.

SEMIFREDDO (12 annosta)

1 vaniljatanko

3 dl sokeria

4 isoa kananmunaa

5 dl kuohukermaa

suolaa

Kannattaa ottaa kaikki aineet valmiiksi esille ja suunnitella työjärjestys, sillä mitä nopeammin saat tämän pakastimeen sitä ilmavampi ja herkullisempi on lopputulos.

Itse teen seuraavalla tavalla. Otan esiin kolme kulhoa: yhteen tulee munien valkuaiset, yhteen keltuaiset ja sokeri plus vaniljatangosta siemenet (halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet molemmista puoliskoista), viimeiseen eli kolmanteen kulhoon laitan kerman.

Semifreddon voi maustaa monenlaisilla makupaloilla, tällä kertaa käytin Omar karkkeja ja tummaa suklaata rouheena, lisäksi pari ruokalusikallista hunajaa. Mutta semifreddon voi "maustaa" vaikka millä herkuilla. Mielikuvitus on rajana. Jamien kirjassakin on muutamia eri lisukevaihtoehtoja.

Ennen kuin alan vatkata mitään, pilkon ja valmistelen nämä sattumat myös, että ne voi vain lisätä kun siihen vaiheeseen päästään. Ja koska en tykkää pestä tiskiä, säästän tiskiä ja vatkaan aina ainekset alkaen valkuaisvaahdosta, eli valkuaiset ja ripaus suolaa vatkataan ensin kovaksi vaahdoksi, sellaiseksi joka ei tule kulhosta ulos vaikka sen kääntää ylösalaisin. Seuraavaksi vatkaan kermavaahdon, mutta se jätetään löysäksi ja pehmeäksi vaahdoksi. Viimeisenä vatkaan kolmannen kulhon, eli siinä on munankeltuaiset, sokeri ja vaniljatangon siemenet. Munankeltuais-sokeria vatkataan kunnes vaahto on vaaleaa. Munankeltuaisvaahtoon lisätään nyt halutut sattumat ja sekoitetaan huolella. Sen jälkeen joukkoon sekoitetaan kermavaahto ja viimeisenä joukkoon nostellaan varovasti valkuaisvaahto. Tällä järjestyksellä edetessä ei tarvitse pestä vispilöitä missään välissä. Valmis sekoitus laitetaan pakastimeen, muista suojata kelmulla tai kannella, sillä tämä ruoka ottaa helposti makuja pakastimesta ja myös kuivuu pinnaltaan.

Anna jähmettyä, seuraavaan päivään yleensä menee. Jos teet semifreddoa vain pienelle porukalle, kannatta laittaa se ennen pakastamista jo useampaan pakastusastiaan, sillä se kestää varsin huonosti lämmintä tarjoiluvaiheessa.