Leivoin tänään vähästä aikaa taas grahamsämpylöitä. Ohje on jostain peräisin, en tosin tiedä mistä ja onhan se muuntunut käytössäni varmaan jo aika lailla.

Tästä ohjeesta tulee 20 sämpylää:

GRAHAMSÄMPYLÄT

Juuri: 5 dl kädenlämpöistä vettä, 50 g hiivaa, 5 dl grahamjauhoja

Sekoita juuren ainekset, jätä hetkeksi liinan alle, kun juuri kuplii, voit jatkaa.

Lisää: 1,5 tl suolaa, 2 rkl siirappia, 1 tl pomeranssia, noin 6-7 dl sämpyläjauhoja ja noin 3/4 dl öljyä.

Lisää juureen muut aineet ja sekoita, lisää sämpyläjauhoja ja vaivaa kunnes taikina on kiinteähköä, mutta pehmeää.

Leivo haluamasi muotoisia sämpylöitä, kohota puolisen tuntia liinan alla, voitele vedelle kevyesti ja paista 225 asteessa noin 12 minuuttia.

Lämpöisien sämpylöiden seurana menee kivasti makaronisalaatti. Ohje on noin puolet meidän perheen satsista, kuka sellaisia määriä söisikään, ellei ole miestä ja seitsemää muksua pöydän ääressä odottelemassa sapuskaansa. ;)

MAKARONISALAATTI

Keitä reilu puoli pussia sarvimakaroneja kypsäksi kevyesti suolalla maustetussa vedessä, huuhtele kypsät makaronit kylmällä vedellä ja valuta.

Lisää valutettujen makaronien joukkoon purkki tonnikalaa, puoli pussia pakastehernettä ja puoli pussia pakastemaissia. Silppua pari maustekurkkua kohtalaiseksi silpuksi ja sekoita joukkoon.

Kastikkeeksi edelliseen sekoita varovasti keskenään puoli purkkia kevyt kermaviiliä, vajaa tl sinappia, ripaus suolaa, salaattimaustetta tai mieleisiäsi yrttejä (esim tilliä) ja noin puoli tl sitruunapippuria. Nostele kastike salaatin joukkoon ja anna maun tekeentyä hetki kylmässä.