Leivottiin tänään lounaalle Hot Dog sämpylöitä Ellan kanssa. Yleensä olen ostanut kaupasta valmiit sämpylät, mutta eilen aloin miettiä miksen tee niitä itse. Nehän on ihan venhäsämpylöitä!

Tein melko pehmeän taikinan:

5 dl vettä, 50 g hiivaa, pari rkl öljyä, 1 tl suolaa ja noin 9 dl vehnäjauhoja. Sekoitin taikinan tasaiseksi ja annoin kohota noin 20 minuuttia, alustin taikinan ja leivoin siitä 12 pitkulaista sämpylää. Kohotin pellillä liinan alla puoli tuntia ja paistoin 250 asteessa 12 minuuttia. 

Väliin höyrytettyjä nakkeja, sinappia, ketsuppia, kurkkusalaattia ja paahdettua sipulia. (Paitsi, että kuvassa on Ellan hodari ja siinä ei ole sinappia).

Jatkossa saa valmiit hot dog sämpylät jäädä minun puolestani sinne kaupan hyllylly. Itse tehty sämpylä oli jopa täyttävämpi, ettei tarvinnut hirveää läjää syödä nälkänsä tyydyttämiseksi. Jatkossa voisi joukkoon kokeilla myös esim noita spelttijauhoja.

Sitten vielä kirppisostos:

Mary Olki: Peitteitä ja hartiahuiveja, kolmas kokoelma. WSOY 1974. Huutiksesta löysin, on kuin uusi. Mummillani oli sama kirja, muistan miten pienenä sitä selailin ja toivoin joskus tekeväni näitä ihania malleja.