Halikon Prismassa myydään aivan ihanaa Helmi-leipomon juustovuokaa. Se on vaan aika tyyristä, ja kun ei yhdestä vuokaleivästä ole tälle laumalle kuin näyttää... niin mikä ratkaisuksi pulmaan. Eli ei kun leipomaan sitten vaan.

Juustovuoka

(ohjeesta tulee kaksi leipää)

½ dl ruokaöljyä

5 dl vettä

1 pss kuivahiivaa

1 rkl sokeria

1 tl suolaa

n. 1,2 l vehnäjauhoja

Lisää reilusti kädenlämpöiseen veteen (eli se 42 astetta) ruokaöljy, sokeri, suola ja reilu puolet vehnäjauhoista plus kuivahiiva, jonka olet jauhoihin sekoittanut. Sekoita taikina ja alusta joukkoon loput jauhot, kunnes taikina alkaa irrota kivasti kulhon reunoista. Anna taikinan kohota puoli tuntia liinan alla.

Vaivaa taikina uudelleen jauhotetulla pöydällä kimmoisaksi. Jaa taikina kahtia ja leivo kummastakin palasta sileä tanko. Lisää jauhoja tarpeen mukaan, mutta muista mitä pehmeämpi taikina sitä pehmeämpi leipäkin.

Laita leipomasi taikinatanko kohoamaan öljyllä voitelemaasi leipävuokaan. Ja kohota taas puoli tuntia liinan alla.

Raasta reilusti juustoa. Edam käy hyvin, myös emmental, Aurajuustoa en ole vielä kokeillut, mutta voisi olla myös kiva. Ripoittele juustoraaste tasaisesti kohonneen leivän päälle vuokaan.

Paista kohonneet leivät vuoissaan uunin alatasolla 200 asteessa noin 40 minuuttia. Anna leipien jäähtyä hetki vuoassa uunista ottamisen jälkeen ennen kuin kumoat sen esim. leikkuulaudalle.

Siivuta ja nauti, varo polttamasta suutasi :D

Tällä reseptillä voit leipoa myös ilman vuokaa, leipä vaan aivan tavalliseen tapaan leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Taikina on myös äärimmäisen helposti muunneltavissa, voit lisätä taikinaan vaikka valkosipulijauhetta tai pitsamaustetta tai vaikka pellavan siemeniä.

Ilman juustoa tämä vuokaleipä on se tuttu vehnäpaahtis. Ja mausteilla tietty vaikka mitä... pizzapaahtista tms.